امنیت و هک, همه مطالب

معرفی جامع امنیت سایبری

امنیت سایبری

در واقع امنیت سایبری محافظت از سیستم‌های رایانه‌ای، سیستم‌های پشتیبان و برنامه‌های کاربردی، همچنین کاربران آن سیستم‌ها و داده‌هایی که ذخیره می‌کنند، است. هدف امنیت سایبری جلوگیری از دسترسی، آسیب رساندن، مختل کردن یا اصلاح سیستم‌ها و برنامه‌های IT از سوی مجرمان سایبری است. ما در این مقاله به اهمیت و اصول امنیت سایبری، استراتژی‌های رایج امنیتی و معرفی رایج‌ترین تهدیدات سایبری خواهیم پرداخت.

در ضمن اگر به‌دنبال راهکارهایی، برای بالابردن امنیت کامپیوتر خود هستید میتوانید مقاله‌ی ما را با عنوان  امنیت کامپیوتر شخصی و روش‌های بهبود آن مطالعه بفرمایید.

فهرست مطالب

اهمیت امنیت سایبری

با دیجیتالی شدن جامعه بشری، تمام جنبه‌های زندگی ما توسط رایانه‌ها، شبکه‌ها و سایر دستگاه‌های الکترونیکی و برنامه‌های کاربردی نرم‌افزاری، تسهیل می‌شود. زیرساخت‌های حیاتی از جمله مراقبت‌های بهداشتی، مؤسسات مالی و دولت‌ها از رایانه یا دستگاه‌های هوشمند به‌عنوان بخش اصلی عملیات خود استفاده می‌کنند. اکثریت قریب‌به‌اتفاق این دستگاه‌ها به اینترنت متصل هستند.

مجرمان سایبری با اهداف مختلف مالی، اخاذی، انگیزه‌های سیاسی یا اجتماعی (معروف به هکتیویسم) و یا فقط خراب‌کاری به‌دنبال راه‌های نفوذ به سیستم‌های کاربران هستند تا امینت سایبری آن‌ها را مختل کنند..

در طول دو دهه گذشته، حملات سایبری علیه زیرساخت‌های حیاتی در تمام کشورهای توسعه‌یافته صورت گرفت و کسب‌وکارهای بی‌شماری متحمل خسارات‌های فاجعه‌باری شدند. هرساله بیش از 2000 نقض داده تایید شده در سراسر جهان وجود دارد که هزینه هر نقض به‌طور متوسط ​​بیش از 3.9 میلیون دلار (8.1 میلیون دلار در ایالات متحده) است. از سال 2000، بیش از 3.5 میلیارد نفر، یعنی نیمی از جمعیت جهان، توسط مجرمان سایبری آسیب دیده‌اند.

آسیب‌های ناشی از عدم امنیت سایبری

تهدیدات سایبری و امنیتی می‌توانند تقریباً هر سیستمی را تحت‌تأثیر قرار دهند، از جمله:

ارتباطات:

تماس‌های تلفنی، ایمیل‌ها، پیام‌های متنی و برنامه‌های پیام‌رسان همگی می‌توانند هدف حملات سایبری قرار بگیرند.

امور مالی:

مؤسسات مالی هدف اصلی مهاجمان هستند. همچنین هر سازمانی که اطلاعات بانکی یا کارت‌های اعتباری را پردازش می‌کند،  در معرض خطر است.

دولت‌ها:

نهادهای دولتی معمولاً توسط مجرمان سایبری که ممکن است به‌دنبال اطلاعات شهروندان خصوصی یا داده‌های عمومی محرمانه باشند، آسیب می‌بینند.

حمل‌ونقل:

خودروهای متصل، سیستم‌های کنترل ترافیک و زیرساخت‌های جاده‌ای هوشمند همگی در معرض تهدیدات سایبری قرار دارند.

مراقبت‌های بهداشتی:

هر آن چیزی که در این ساختار وجود دارد، (از سوابق پزشکی در یک کلینیک محلی گرفته تا سیستم‌های مراقبت‌های ویژه در یک بیمارستان ملی) در برابر حمله آسیب‌پذیر هستند.

آموزش:

موسسات آموزشی، داده‌های تحقیقاتی محرمانه و اطلاعاتی که در مورد دانش‌آموزان یا کارکنان نگهداری می‌شود، در معرض خطر حمله قرار دارند.

در اکثر قریب‌به‌اتفاق این سیستم‌ها، وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب، دروازه‌ای برای ورود این مهاجمان هستند. زیرا آن‌ها در معرض اینترنت عمومی قرار دارند و معمولاً به سیستم‌های پشتیبان حساس متصل می‌شوند که نشان‌دهنده یک حلقه ضعیف در استراتژی امنیتی سازمان است.

اصول امنیت سایبری

هدف اصلی امنیت سایبری حفاظت از داده‌ها است. جامعه امنیتی معمولاً به مثلثی از 3 اصل مرتبط اشاره می‌کند که امنیت داده‌ها را تضمین می‌کند و به‌عنوان سه‌گانه CIA شناخته می‌شود:

  • Confidentiality یامحرمانه بودن: اطمینان از دسترسی به داده‌های حساس تنها برای افرادی که طبق سیاست‌های سازمانی مجاز به دسترسی به آن‌ها هستند، درحالی‌که دسترسی دیگران را مسدود می‌کند.
  • Integrity یا یکپارچگی: اطمینان از اینکه داده‌ها و سیستم‌ها به‌دلیل اقدامات عوامل تهدید یا تغییرات تصادفی تغییر نمی‌کنند. باید تدابیری اتخاذ شود تا از فساد یا از دست دادن داده‌های حساس جلوگیری شود و درصورت وقوع چنین رویدادی به‌سرعت بهبود یابد.
  • Availability یا در دسترس بودن: اطمینان از اینکه داده‌ها برای کاربران نهایی در دسترس و مفید باقی می‌مانند و این دسترسی توسط نقص سیستم، حملات سایبری یا حتی اقدامات امنیتی مختل نمی‌شود.

استراتژی‌های رایج افزایش امنیت سایبری برنامه‌ها

امنیت برنامه تضمین می‌کند که برنامه‌های مورد استفاده کاربر در برابر نفوذ تهدیدات خارجی، حملات به دستگاه‌هایی که برنامه را میزبانی می‌کنند یا از آن استفاده می‌کنند و همچنین تهدیدات داخلی محافظت می‌شوند. در زیر 3 مورد از رایج‌ترین استراتژی‌های امنیتی اپلیکیشن‌ها را بیان کرده‌ایم.

1)حفاظت از DDoS:

یک حمله انکار سرویس توزیع شده (DDoS) از تعداد زیادی دستگاه متصل که توسط یک مهاجم کنترل می‌شوند، استفاده می‌کند تا منابع وب‌سایت را با ترافیک جعلی مصرف کند. امروزه به‌دلیل مقیاس گسترده حملات DDoS، رایج‌ترین اقدام حفاظتی، سرویس کاهش DDoS مبتنی‌بر ابر است. این سرویس‌ها از مسیریابی DNS یا BGP برای هدایت ترافیک به سرورهای اسکراب مبتنی‌بر ابر، حذف درخواست‌های مخرب و ارسال درخواست‌های قانونی به وب سرور استفاده می‌کنند.

2)فایروال برنامه‌های وب:

فایروال برنامه وبWAF) ) به‌عنوان یک پروکسی معکوس مستقر می‌شود و ترافیک HTTP/S ورودی و خروجی به یک برنامه تحت وب را بررسی می‌کند. همچنین ترافیک مخرب را فیلتر می‌کند. در واقع، یک WAF از منابع ترافیک نامناسب و الگوهای حمله شناخته شده استفاده می‌کند تا تعیین کند که کدام ترافیک نباید به برنامه دسترسی پیدا کند.

3)حفاظت پیشرفته ربات

ربات‌ها برنامه‌های خودکاری هستند که اقداماتی را از طریق اینترنت انجام می‌دهند. برخی از ربات‌ها قانونی هستند و باید اجازه دسترسی به یک وب‌سایت را داشته باشند، درحالی‌که برخی دیگر مخرب هستند و می‌توان از آن‌ها برای راه‌اندازی حملات خودکار استفاده کرد. مدیریت ربات یک حوزه درحال توسعه است که با تجزیه‌وتحلیل رفتاری ربات‌ها، موارد مخرب آن‌ها را شناسایی و از کاربران در برابر ربات‌های بد محافظت می‌کنند.

استراتژی‌های رایج افزایش امنیت سایبری داده‌ها

امنیت داده تضمین می‌کند که داده‌ها توسط طرف‌های خارجی یا طرف‌های داخلی غیرمجاز قابل دسترسی نیستند، خطرات مربوط به داده‌های حساس را شناسایی و به آن‌ها رسیدگی می‌کند، و روش‌های مختلف را برای اصلاح یا حذف آن‌ها، تنظیم می‌کند. در زیر 3 استراتژی رایج برای امنیت داده‌ها ذکر شده است.

پوشش داده‌ها

بسیاری از نقض‌های داده نه در محیط‌های تولید، بلکه در محیط‌های آزمایشی یا DevOps رخ می‌دهند. این محیط‌ها اغلب ایمن نیستند، اما معمولاً با داده‌های زنده و حساس مشتری بارگذاری می‌شوند. پوشش داده‌ها استفاده از داده‌های واقعی را در سرورهای آزمایشی امکان‌پذیر می‌کند، این درحالی است که از تکنیک‌های مختلف برای مخفی کردن یا درهم ریختن داده‌های اصلی استفاده می‌شود.

کشف آسیب‌پذیری

بسیاری از سیستم‌های نرم‌افزاری دارای آسیب‌پذیری‌هایی هستند که می‌توانند توسط هکرها برای به خطر انداختن سیستم مورد سوءاستفاده قرار بگیرند. کشف آسیب‌پذیری فرآیندی است مبتنی‌بر مدیریت آسیب‌پذیری که حاوی جزئیاتی درباره آسیب‌پذیری‌های شناخته شده است. این مورد به سازمان شما اجازه می‌دهد تا تشخیص دهد که کدام سیستم‌ها تحت‌تأثیر آسیب‌پذیری قرار گرفته‌اند، شدت و تأثیر آن چقدر است و در نهایت برای رفع آن آسیب‌پذیری چه اقداماتی باید صورت بگیرد.

امنیت دستگاه‌ها

درحال‌حاضر میلیون‌ها لپ‌تاپ، دستگاه‌های تلفن همراه و اینترنت اشیا وجود دارند که به اینترنت متصل می‌شوند و در معرض تهدیدات امنیتی فزاینده‌ای قرار می‌گیرند.

امنیت دستگاه‌ها شامل نصب و راه‌اندازی یک آنتی‌ویروس قوی می‌شود که برای شناسایی حملات روز صفر و تهدیدات داخلی و همچنین تشخیص و گزارش آسیب‌پذیری به تیم‌های امنیتی به‌کار می‌رود.

خط مقدم محافظت از امنیت کامپیوتر شما، استفاده از آنتی ویروسی است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد و مدام به روزرسانی شود. ما در مجموعه‌ی شیدافزار برای این نگرانی شما عزیزان، ضدویروس شید را پیشنهاد می‌کنیم.

رایج‌ترین تهدیدات سایبری

چشم‌انداز امنیت سایبری باوجود میلیون‌ها تهدید شناخته شده و تکنیک‌های مختلف، و همچنین ظهور روزانه انواع جدیدی از حملات، بسیار پیچیده است. در اینجا چند مورد از رایج‌ترین تهدیدات سایبری که ممکن است در معرض آن‌ها قرار بگیرید را بیان کرده‌ایم:

1) فیشینگ:

مهاجمان ایمیل‌ها و پیام‌هایی را برای قربانیان ارسال می‌کنند که درظاهر قانونی به‌نظر می‌رسند، اما در واقع گیرنده را فریب می‌دهند تا اطلاعات او را به سرقت ببرند.

2) تهدیدات پایدار پیشرفته (APT):

یک گروه سازمان‌یافته از مجرمان سایبری یک کمپین حمله سایبری طولانی مدت را علیه یک سازمان خاص راه‌اندازی می‌کنند.

3) بدافزار:

نرم‌افزاری که برای کمک و انجام حملات سایبری یا آسیب رساندن به سیستم‌های رایانه‌ای ساخته شده است. این بدافزار معمولاً می‌تواند خود را گسترش دهد و سیستم‌های دیگری را آلوده کند.

4) باج‌افزار:

نوعی بدافزار است که داده‌های کامپیوتری را رمزگذاری و برای کاربران غیرقابل دسترسی می‌کند و در نهایت برای عدم انتشار آن‌ها از کاربران باج می‌گیرد.

5) حمله روز صفر:

اولین تلاش هکرها برای انجام یک حمله سایبری با استفاده از یک آسیب‌پذیری امنیتی در داخل سیستم کامپیوتری کاربران است. از آنجایی که این آسیب پذیری هنوز شناخته نشده است، احتمال موفقیت این حمله بسیار زیاد است.

اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این حمله می‌باشید، لطفا مقاله‌ی ما با عنوان معرفی حمله روز صفر و خطرات آن را مطالعه بفرمایید.

6) تزریق کد:

تلاش مهاجمان برای ارسال کدهای مخرب به یک سیستم کامپیوتری و وادار کردن آن به پردازش و اجرای آن کد. انواع رایج SQL Injection و Cross-Site Scripting (XSS) هستند.

7) انکار سرویس (DDoS):

شامل ارسال حجم زیادی از ترافیک جعلی به یک سیستم کامپیوتری تا زمانی که حجم ترافیک بر آن سیستم غلبه کند و در دسترسی کاربران اختلال ایجاد کند.

8) ربات‌ها و حملات خودکار:

بیشتر حملات سایبری توسط ربات‌ها که سیستم‌های خودکاری هستند، انجام می‌شود. این ربات‌ها می‌توانند سیستم‌ها را برای آسیب‌پذیری‌ها اسکن کنند، رمز عبور آن‌ها را حدس بزنند، سیستم‌ها را با بدافزار تخریب کنند.

جمع‌بندی

امروزه مهم‌ترین نگرانی تمام کاربران دفاع از آسیب‌پذیری‌های ناشی از تهدیدات سایبری است. زیرا در برخی مواقع این تهدیدات، آسیب‌های جبران‌ناپذیری را ایجاد می‌کنند. اما در ابتدا می‌بایست آگاهی کاربران را نسبت به چیستی امنیت سایبری افزایش داد.

دوست عزیز

به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال می‌شویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزه‌ی امنیت و هک علاقمندید می‌توانید وبلاگ ما را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.