حمله اکسپلویت
امنیت و هک همه مطالب

آشنایی با اکسپلویت و راهکارهای جلوگیری از آن

اصطلاحات زیادی در امنیت سایبری استفاده می‌شود که گاهی اوقات درک همه آن‌ها دشوار است. در ابتدا باید بگوییم که حمله اکسپلویت بدافزار نیست. بلکه فرآیندی است که برای توزیع بدافزار یا باج‌افزار استفاده می‌شود.

همچنین ممکن است بخشی از یک طرح حمله بزرگ‌تر باشد. در ادامه قصد داریم تا در مورد چیستی اکسپلویت، نحوه عملکرد و همچنین راهکارهای جلوگیری از آن بپردازیم.

در ضمن اگر به‌دنبال سایر راههای محافظت از رایانه و اطلاعات شخصی خود، در برابر انواع خطرات هستید، می‌توانید مقاله‌ی ما را در مورد آشنایی با راهکارهای افزایش امنیت سایبری، مطالعه کنید.

فهرست مطالب

حمله اکسپلویت چیست؟

اکسپلویت قطعه‌ای از کد یا برنامه‌ای است که از آسیب‌پذیری‌های موجود در یک سیستم، سخت‌افزار، نرم‌افزار یا برنامه استفاده می‌کند.

هکرها زمان زیادی را صرف جستجوی آسیب‌پذیری‌ها می‌کنند. پس از شناسایی، آن‌ها این اطلاعات را با مهاجمان دیگر به اشتراک می‌گذارند تا آسیب را گسترش دهند.

وقتی یک هکر از یکی از آسیب‌پذیری‌هایی که در بالا توضیح بیان کردیم، مانند ناامنی در یک برنامه، برای نفوذ به رایانه، دستگاه یا شبکه استفاده می‌کند، به آن حمله اکسپلویت می‌گویند.

چنین حملاتی گاهی اوقات به‌صورت مرحله‌ای انجام می‌شود. ابتدا، مهاجم ممکن است برنامه را آزمایش کند تا ببیند آیا می‌تواند وارد آن شود یا خیر. قدم بعدی ممکن است نصب بدافزار باشد. در مرحله بعد، از آن بدافزار برای سرقت داده‌ها یا استفاده از فایل‌ها برای باج‌گیری استفاده می‌کند.

آیا آسیب‌پذیری همان اکسپلویت است؟

خیر. آسیب‌پذیری نقطه‌ای ضعیف در برنامه یا سخت‌افزار و نرم‌افزاری است که به هکر اجازه ورود به آن را می‌دهد. اکسپلویت روشی است که هکرها برای استفاده از آسیب‌پذیری جهت حمله به سیستم کاربر استفاده می‌کنند. آسیب‌پذیری فرصت را فراهم می‌کند و اکسپلویت، اجرای حمله است.

اکسپلویت روز صفر چیست؟

اصطلاح «اکسپلویت روز صفر» به وضعیتی اشاره دارد که هکرها قبل از اینکه توسعه‌دهنده از آسیب‌پذیری آگاه شود، آن‌ها از آسیب پذیری مطلع می‌شوند. بنابراین، توسعه‌دهنده «صفر» روز فرصت دارد تا آن را برطرف کند.

به زبان ساده، قبل از اینکه توسعه‌دهنده بتواند آسیب‌پذیری را برطرف کند، یک اکسپلویت روز صفر رخ می‌دهد. شرکت‌ها اغلب پیش‌ازاینکه هکرها مطلع شوند برای رفع آسیب‌پذیری‌های روز صفر اقدام می‌کنند. بااین‌حال، متأسفانه، این حملات همچنان رخ می‌دهند.

اگرچه هزاران آسیب‌پذیری نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در هر زمان وجود دارد، سوءاستفاده‌های روز صفر در مقایسه با انواع دیگر حملات نسبتاً نادر هستند. البته، شناسایی آسیب‌پذیری‌های روز صفر دشوار است.

معروف‌ترین اکسپلویت روز صفر چیست؟

در میان بسیاری از سوءاستفاده‌های روز صفر، 2 نمونه قابل توجه وجود دارد. این دو حمله عبارتند از:

1. 3 میلیارد حساب یاهو توقیف شد:

در سال 2013، تقریباً 3 میلیارد حساب کاربری به‌دلیل آسیب‌پذیری در سیستم یاهو مورد سوءاستفاده قرار گرفتند. متأسفانه، مجرمان سایبری قادر به دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران مانند نام، سن، شماره تلفن و رمز عبور آن‌ها بودند.

این داده‌ها در وب تاریک به قیمت 300000 دلار فروخته شد.

2. 92 درصد از حساب‌های لینکدین مورد سوءاستفاده قرار گرفتند:

در یکی دیگر از سوءاستفاده‌های معروف روز صفر، 92 درصد از تمام حساب‌های لینکدین در آوریل 2021 در معرض خطر قرار گرفتند. برخی از اطلاعات به سرقت رفته شامل نام، شماره تلفن، آدرس ایمیل و عناوین شغلی کاربران بود. داده‌ها در وب تاریک فروخته و منجر به حملات فیشینگ شدند.

اکسپلویت درایو بای چیست؟

اکسپلویت درایو بای حمله‌ای است که در آن برنامه‌های مخرب بدون رضایت شما بر روی دستگاه شما نصب می‌شوند. شما مجبور نیستید روی هیچ پیوندی کلیک کنید یا چیزی را نصب کنید تا این اتفاق بیفتد.

اگر از یک نرم افزار یا دستگاهی با آسیب‌پذیری روز صفر استفاده می‌کنید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک برنامه را باز کنید یا از یک وب‌سایت آلوده بازدید کنید.

هدف این حملات تسلط بر دستگاه شما، نصب بدافزار برای جاسوسی از شما یا سرقت اطلاعات است. گاهی اوقات، هدف از بین بردن دستگاه شما و غیرقابل استفاده کردن آن است.

نمونه‌ای از حمله درایو بای چیست؟

اگر درحال وب‌گردی هستید و ناگهان پنجره پاپ‌آپی می‌بینید که می‌گوید جایزه‌ای برده‌اید یا به شما این امکان را می‌دهد که یک بازی محبوب را به‌صورت رایگان بازی کنید، نشان‌دهنده آن است که تنها چند کلیک فاصله دارید تا قربانی یک حمله سایبری شوید.

اگر روی هرکدام از این پاپ‌آپ‌ها کلیک کنید، ناگهان یک برنامه مخرب بر روی دستگاه شما نصب می‌شود.

اثرات حمله درایو بای چیست؟

هنگامی که بدافزار روی رایانه یا دستگاه تلفن همراه شما نصب شد، مشکل شروع می‌شود. ممکن است قربانی سرقت هویت شوید. یا، اگر هکر بتواند به حساب‌های بانکی یا سایر اطلاعات اعتباری شما دسترسی داشته باشد، ممکن است پول خود یا دسترسی به حساب‌های آنلاین خود را از دست بدهید.

همچنین ممکن است دستگاه شما آسیب ببیند، فایل‌های شما گم شوند و درنهایت قربانی باج‌گیری هکرها شوند. بعلاوه، هر اطلاعاتی که مهاجمان به سرقت می‌برند می‌تواند در وب تاریک قرار گیرد.

راهکارهای محافظت از خود در برابر اکسپلویت

برخی از راهکارهای کاربردی برای جلوگیری از اکسپلویت‌ها عبارتند از:

1. سخت‌افزار و نرم‌افزار را به‌روز کنید:

همیشه آخرین به‌روزرسانی‌های سخت‌افزار و نرم‌افزار خود را دریافت کنید. بسیاری از اوقات، این به‌روزرسانی‌ها شامل وصله‌های امنیتی برای جلوگیری از حملات سایبری می‌شود. به‌روزرسانی‌ها به‌طور مرتب برای macOS و ویندوز صادر می‌شوند.

2. از ابزارهای داخلی macOS استفاده کنید:

اگر دستگاه شما مک باشد می‌توانید کل هارد دیسک خود را رمزگذاری کنید تا از داده‌های خود در برابر نفوذ یا سرقت محافظت کنید. برای محافظت از داده‌هایتان، محافظت پیشرفته داده یا Advanced Data Protection  را در تنظیمات سیستم macOS روشن کنید.

3. فقط برنامه‌های ایمن دانلود کنید:

هرگز برنامه‌های شخص ثالث را دانلود یا نصب نکنید. تنها برنامه‌های تأیید شده را از اپ استور، گوگل پلی  یا یک فروشنده نرم‌افزار قابل اعتماد دانلود کنید.

4. هرگز روی لینک‌ها کلیک نکنید:

اگر پنجره‌های پاپ‌آپ را می‌بینید که چیزی را به‌صورت رایگان به شما ارائه می‌دهند، روی آن‌ها کلیک نکنید. پیوندها می‌توانند به نصب بدافزار منجر شوند. بنابراین روی پیوندهای موجود در ایمیل یا متن کلیک نکنید. در عوض، با تایپ دستی آدرس، از سایت مورد نظر خود دیدن کنید.

5. فایروال خود را روشن کنید:

از فایروال سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری برای افزودن یک لایه امنیتی اضافی در برابر اکسپلویت‌ها استفاده کنید. برخی از آنتی‌ویروس‌ها مجهز به این لایه امنیتی اضافه هستند.

یک برنامه ضدبدافزار و آنتی‌ویروس خوب را از یک شرکت قابل اعتماد دانلود کنید و اسکن‌های منظم را روی رایانه، موبایل یا تبلت خود اجرا کنید.

خط مقدم محافظت از امنیت کامپیوتر شما، استفاده از آنتی‌ویروسی است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد و مدام به‌روزرسانی شود. ما در مجموعه‌ی شیدافزار برای این نگرانی شما عزیزان، ضدویروس و امنیت اینترنتی شید را پیشنهاد می‌کنیم.

در نسخه امنیت اینترنتی شید شما می‌توانید در برابر ویروس‌ها ایمن باشید، در مقابل تهدیدهای اینترنتی محافظت شوید و نگران ایمنی خریدها، پرداخت‌ها و کارهای بانکی‌تان نباشید. همچنین کنترل برنامه‌های دستگاه‌تان را در دست بگیرید.

اما آنچه که این محصول را برای شما جذاب‌تر می‌کند، امکان دانلود رایگان و استفاده آزمایشی ۳۰ روزه است. این فرصت بی‌نظیر به شما اجازه می‌دهد تا بدون پرداخت هزینه، تمام قابلیت‌های امنیت اینترنتی شید را تجربه کرده و از امکانات پیشرفته آن بهره‌مند شوید.

جهت آشنایی بیشتر با محصولات ما روی تصویر زیر کلیک کنید.

internet security

6. در مورد امنیت سایبری اطلاعات کسب کنید:

در نهایت، زمانی را برای یادگیری در مورد بهترین شیوه‌های امنیت سایبری اختصاص دهید. اگر یک پیشنهاد آنلاین وسوسه‌انگیز و بیش از حد خوب به نظر می‌رسد، احتمالاً خطرناک است. هیچ معامله‌ای ارزش ریسک دانلود ناخواسته بدافزار یا باج‌افزار را در سیستم شما ندارد.

جمع‌بندی

اکسپلویت‌ها یکی دیگر از انواع بی‌شمار خطرات آنلاین هستند که باید از آن آگاه باشید و برای ایمن نگهداشتن خود راهکارهایی را به‌کار بگیرید. شما با محافظت از سخت‌افزار و داده‌های خود می‌توانید از بسیاری از خطرات آنلاین جلوگیری کنید.

دوست عزیز

به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال می‌شویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزه‌ی امنیت و هک علاقمندید می‌توانید وبلاگ ما را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن

جشنواره تخفیف 30% ضد ویروس و امنیت اینترنتی برای خوانندگان مجله شید

به مجله شید خوش آمدید