امنیت و هک, همه مطالب

امنیت رایانه شخصی و راهکارهای مؤثر در تأمین آن

امنیت رایانه

با فراگیری اینترنت و اتصال رایانه‌های شخصی به این شبکه‌ جهانی، مسئله‌ی تامین امنیت رایانه یک چالش جدی برای افراد قلمداد می‌شود. نگهداری فایل‌های خصوصی و حساس مانند تصاویر شخصی و اسناد کاری روی رایانه‌ی شخصی باعث می‌شود که افراد نسبت به امنیت فایل‌های خود همواره نگران باشند. در این نوشته قصد داریم به مهم‌ترین راهکارهای تأمین امنیت رایانه شخصی بپردازیم.

در ضمن اگر به‌دنبال سایر راه‌های محافظت از رایانه و اطلاعات شخصی خود، در برابر انواع خطرات هستید، می‌توانید مقاله‌ی ما را در مورد ضرورت استفاده از یک آنتی‌ویروس مطمئن و معتبر، مطالعه کنید.

فهرست مطالب

راهکارهای افزایش امنیت رایانه‌های شخصی

اگر بخواهیم تمامی راهکارهای افزایش امنیت رایانه شخصی را مورد بررسی قرار دهیم قطعاً با لیست بلندبالایی مواجه خواهیم شد که از حوصله‌ی این مقاله خارج است؛ بنابراین قصد داریم به مهم‌ترین مواردی که در تأمین امنیت رایانه‌ی شخصی دخیل هستند، اشاره‌ کنیم.

1) استفاده از آنتی‌ویروس مطمئن

اولین و مهم‌ترین راهکاری که برای ارتقای امنیت رایانه می‌توان انجام داد، خرید و نصب یک آنتی‌ویروس قدرتمند و مطمئن است. یک آنتی‌ویروس معتبر که به‌صورت مرتب از سوی شرکت پشتیبان آن به‌روزرسانی می‌شود قادر خواهد بود که بیشتر ویروس‌های منتشر شده را شناسایی و خنثی کند.

برنامه‌های آنتی‌ویروس به‌طور مستمر درحال بررسی و اسکن فضای ذخیره‌سازی رایانه و داده‌های ردوبدل شده از طریق اینترنت هستند. تا درنهایت بدافزارهای احتمالی را شناسایی و حذف کنند.

2) غیرفعال‌سازی سرویس‌های غیرضروری

هرچه امکانات و سرویس‌های کمتری روی سیستم‌عامل فعال باشد، امکان نفوذ نیز کاهش می‌یابد. توصیه می‌شود سرویس‌ها و قابلیت‌هایی را که به‌صورت پیش‌فرض فعال هستند اما مورد استفاده‌ی شما قرار نمی‌گیرند، غیرفعال کنید.

زیرا علاوه بر افزایش بازدهی سیستم، احتمال سوءاستفاده از حفره‌های موجود در سرویس‌ها را به حداقل می‌رساند.

3) حذف نرم‌افزارهای بلااستفاده و اثر آن روی امنیت رایانه

تجربه ثابت می‌کند که حتی معتبرترین نرم‌افزارهای عمومی و تخصصی هم مستعد نفوذپذیری می‌باشند و می‌توانند مشکلاتی را برای کاربران خود به وجود بیاورند. بنابراین بهتر است از نصب نرم‌افزارهای غیرضروری اجتناب کرده و چنانچه نرم‌افزاری قبلاً نصب شده و درحال‌حاضر بلااستفاده است، نسبت به حذف آن اقدام کنید.

بیشتر نرم‌افزارها به‌طور دائم و در پس‌زمینه، داده‌هایی را بین خود و سرویس مربوط به شرکت سازنده ردوبدل می‌کنند که می‌تواند مورد سوءاستفاده‌ی هکرها قرار گیرد.

4) استفاده از مرورگرهای امن و به‌روز

امروزه بخش قابل‌توجهی از تهدیدهای امنیتی از طریق بازدید از وب‌سایت‌های آلوده رخ می‌دهد که استفاده از مرورگرهای معتبر و به‌روز می‌تواند این خلأ را تا میزان زیادی پوشش برطرف کند. مرورگرهای امن در اغلب موارد از اجرای کدهای مخرب جلوگیری به عمل می‌آورند.

ازآنجایی‌که امنیت هیچ‌گاه صددرصدی نیست بهتر است از باز کردن فایل‌ها و لینک‌های ناشناس و غیرمعتبر موجود در فضای اینترنت و به‌خصوص ایمیل‌ها خودداری کنید.

5) استفاده از حساب کاربری (پروفایل) محدود

برخی از بدافزارها برای اعمال‌نفوذ در رایانه نیاز به سطح دسترسی بالا دارند که استفاده از حساب کاربری محدود برای انجام اعمال روزانه می‌تواند ریسک حملات را کاهش دهد. بهتر است صرفاً در مواقع لازم مانند هنگام نصب یا حذف نرم‌افزار از حساب کاربری با سطح دسترسی بالا استفاده کنید.

6) تأثیر به‌روزرسانی دائم نرم‌افزارها روی امنیت کامپیوتر

تمامی نرم‌افزارهای تخصصی و عمومی به‌طور پیوسته از سوی شرکت سازنده‌ی آن‌ها به‌روزرسانی می‌شوند. این به‌روزرسانی شامل اضافه‌شدن امکانات جدید و رفع نواقص و حفره‌های امنیتی برنامه است که ضرورت به‌روزرسانی دائمی را نشان می‌دهد.

آنتی‌ویروس‌ها و مرورگرهای اینترنتی ازجمله مهم‌ترین برنامه‌هایی هستند که باید از جدیدترین نسخه‌ی منتشر شده‌ی آن‌ها استفاده کرد.

7) تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان از اطلاعات و فایل‌های حساس

فایل‌ها و داده‌های موجود روی رایانه مانند تصاویر شخصی و اطلاعات کاری شما همواره در معرض ریسک‌های فیزیکی و نرم‌افزاری قرار دارند. هر لحظه ممکن است فضای ذخیره‌سازی رایانه دچار آسیب فیزیکی شود؛ یا توسط یک بدافزار مورد حمله قرار گیرد.

تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان تنها راه حفاظت از اطلاعات حساس به شمار می‌رود. یک دستگاه ذخیره‌ساز جداگانه در اختیار داشته باشید و اطلاعات ضروری خود را روی آن ذخیره کنید.

8) استفاده از رمز عبورهای قوی و امنیت کامپیوتر

متأسفانه بیشتر افراد برای رایانه و حساب‌های کاربری خود در وب‌سایت‌ها، رمزهای عبور ضعیف و عمدتاً یکسانی انتخاب می‌کنند که به‌راحتی قابل حدس بوده و با شناسایی یک رمز عبور توسط هکر، تمامی حساب‌های کاربری او تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

رمز عبور باید ترکیبی از حروف، اعداد و کاراکترهای خاص باشد تا امکان حدس آن به حداقل برسد. ضمن اینکه توصیه می‌شود برای هر سرویس و رایانه یک رمز عبور یکتا و متفاوت از رمز عبورهای دیگر انتخاب شود.

جمع بندی

برای حفظ امنیت رایانه شخصی، راهکارهای متعددی وجود دارد که لازم است تاحدامکان آن‌ها را پیاده‌سازی کرد. نصب آنتی‌ویروس مطمئن، عدم دنبال‌کردن لینک‌های ناشناس، به‌روزرسانی برنامه‌ها و استفاده از رمز عبور قوی جزء مهم‌ترین راهکارهای تامین امنیت رایانه‌ی شخصی به شمار می‌رود.

دوست عزیز

به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال می‌شویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزه‌ی امنیت و هک علاقمندید می‌توانید وبلاگ ما را دنبال کنید.

یک نظر در “امنیت رایانه شخصی و راهکارهای مؤثر در تأمین آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.