اگر فکر میکنید لینکدین فقط یک پلتفرم حرفهای برای استخدام و کار است، بهتر است تجدیدنظر کنید! در سالهای اخیر، لینکدین به یکی از اهداف محبوب مجرمان سایبری تبدیل شده؛ از پیشنهادهای کاری وسوسهانگیز تا روابط عاشقانه جعلی و حتی کلاهبرداریهای رمزارزی! کاربران ایرانی که با امید پیدا کردن شغل یا ارتباط کاری وارد این پلتفرم میشوند، اغلب اطلاعات شخصی ارزشمندی را منتشر میکنند که میتواند به طعمهای برای کلاهبرداران تبدیل شود. در این مقاله، قصد داریم پرده از رایجترین روشهای کلاهبرداری در لینکدین برداریم، ترفندهای شناسایی آنها را آموزش دهیم و راهکارهایی برای محافظت از خود ارائه کنیم. اگر شما هم در لینکدین فعال هستید یا قصد ورود دارید، این مطلب میتواند نجاتدهنده اطلاعات، زمان و سرمایه شما باشد.
در ضمن اگر بهدنبال سایر راههای محافظت از رایانه و اطلاعات شخصی خود، در برابر انواع خطرات هستید، میتوانید مقالهی ما را با عنوان معرفی خطرناک ترین حملات سایبری و راهکارهای جلوگیری از آن، مطالعه کنید.
فهرست مطالب
آیا در لینکدین واقعاً کلاهبرداری اتفاق میافتد؟
متأسفانه بله، تعداد قابلتوجهی کلاهبرداری در لینکدین رخ میدهد.
ازآنجاکه کاربران این پلتفرم اغلب برای گسترش روابط کاری، پیشرفت در مسیر شغلی، یافتن موقعیتهای شغلی جدید و ارتقای وضعیت مالی خود در آن فعالیت میکنند، لینکدین به مکانی ایدهآل برای سودجویی کلاهبرداران تبدیل شده است.
البته لینکدین بهخاطر قابلیتهایش در تسهیل ارتباطات حرفهای، پلتفرمی ارزشمند و مفید محسوب میشود و اکثر کاربران آن افرادی خوشرفتار و صادق هستند. اما همواره اقلیت کوچکی از افراد فرصتطلب وجود دارند که با اقدامات نادرست خود، تجربه دیگران را مخدوش میکنند.
انواع کلاهبرداری در لینکدین
در ادامه، به بررسی برخی از رایجترین شیوههای کلاهبرداری در لینکدین میپردازیم.
1. پروفایلهای جعلی در لینکدین
اولین اقدامی که یک کلاهبردار برای فریب دادن افراد در لینکدین انجام میدهد، ایجاد ظاهری حرفهای و جلب اعتماد دیگران است.
این کار معمولاً با ساخت پروفایلهای جعلی آغاز میشود.
در این پروفایلها، کلاهبردار خود را بهجای فردی فعال در یک صنعت خاص جا میزند و گاهی حتی از عکسهای هوش مصنوعی با لباس رسمی برای جلب اعتماد دیگران استفاده میکند.
در مرحله بعد، آنها برای افراد هدف، دعوتنامههای ارتباطی ارسال میکنند.
اگر فرد دعوت را بپذیرد، روند کلاهبرداری آغاز میشود؛ از ارسال لینکهایی برای کلیک گرفته تا ارائه فهرستهای شغلی ساختگی و سایر روشهای فریبکارانه.
2. کلاهبرداریهای مرتبط با فرصتهای شغلی
رایجترین نوع کلاهبرداری در لینکدین، همانطور که انتظار میرود، مربوط به شغل و استخدام است. بههرحال، بسیاری از کاربران صرفاً بهدلیل کاریابی وارد لینکدین میشوند.
ازآنجاکه فردی که در لینکدین حضور دارد از ابتدا آماده دریافت پیشنهادات شغلی است، کلاهبردار برای جلب اعتماد او نیازی به تلاش زیاد ندارد.
3. کلاهبرداریهای فیشینگ
فیشینگ در لینکدین روشی آسان برای کلاهبرداران است.
اگر کسی در لینکدین پیشنهادی برای یک موقعیت شغلی دریافت کند، ممکن است بدون تردید روی لینکی که برایش ارسال شده کلیک کند.
این لینک میتواند شامل فرم درخواست کار، قرارداد استخدام یا هر سند دیگری باشد.
افراد کارجو هستند، معمولاً آمادگی بیشتری برای پذیرش ریسک دارند و ممکن است بهراحتی به چنین لینکهایی اعتماد کنند، چون در موقعیتی قرار دارند که بهدنبال فرصت هستند و از روی نیاز، سطح احتیاطشان را پایین میآورند.
خط مقدم محافظت از امنیت دستگاه شما، استفاده از آنتیویروسی است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد و مدام بهروزرسانی شود. ما در مجموعهی شیدافزار برای این نگرانی شما عزیزان، آنتیویروس و امنیت اینترنتی شید را پیشنهاد میکنیم.
در نسخه امنیت اینترنتی شید شما میتوانید در برابر ویروسها ایمن باشید، در مقابل تهدیدهای اینترنتی محافظت شوید و نگران ایمنی خریدها، پرداختها و کارهای بانکیتان نباشید. همچنین کنترل برنامههای دستگاهتان را در دست بگیرید.
اما آنچه که این محصول را برای شما جذابتر میکند، امکان دانلود رایگان و استفاده آزمایشی ۳۰ روزه است. این فرصت بینظیر به شما اجازه میدهد تا بدون پرداخت هزینه، تمام قابلیتهای امنیت اینترنتی شید را تجربه کرده و از امکانات پیشرفته آن بهرهمند شوید.
جهت آشنایی بیشتر با محصولات ما روی تصویر زیر کلیک کنید.

4. کلاهبرداریهای استخدامی
نمونهای از این نوع کلاهبرداری، یک ایمیل ساختگی مربوط به پیشنهاد کاری است.
این نوع کلاهبرداریها در لینکدین رو به افزایش هستند و معمولاً با این ساختار عمل میکنند:
یک کلاهبردار آگهی شغلیای منتشر میکند که در آن وظایف شغلی بسیار سبک بوده و حقوقی بالا و وسوسهانگیز وعده داده شده است.
او متقاضی را وادار میکند تا برای ارسال درخواست، حتماً روی یک لینک کلیک کند. این لینک آلوده به بدافزار است و دستگاه قربانی پساز کلیک، ناخواسته آلوده میشود.
در ادامه، بدون هیچ مصاحبهای به شما شغل پیشنهادی داده میشود، اما از شما درخواست میکنند مبلغی بابت «هزینه ثبتنام»، «پرداخت ویزای کاری» یا «تأمین تجهیزات مورد نیاز» بپردازید.
در بسیاری از موارد، اطلاعات حساس بانکی نیز از شما خواسته میشود؛ اطلاعاتی مانند شماره حساب، تاریخ تولد، نشانی محل سکونت یا حتی شماره تأمین اجتماعی. این اطلاعات به کلاهبردار امکان سرقت از حساب بانکیتان را میدهد.
پساز آنکه مبلغ را پرداخت کردید، بهاحتمال بسیار زیاد هرگز خبری از آنها نخواهید شنید و متوجه خواهید شد که قربانی یک کلاهبرداری حرفهای شدهاید.
5. کلاهبرداریهای لینکدین با استفاده از واتساپ
در این روش، کلاهبردار ممکن است ازطریق پیام مستقیم در لینکدین، یک پیشنهاد شغلی جعلی ارائه دهد و قربانی را وادار کند روی لینکهایی کلیک کند یا اطلاعات شخصیاش را به آنها ارائه دهد.
بااینحال، در بسیاری از موارد، کلاهبردار پیشنهاد میدهد که ادامه گفتوگو در واتساپ انجام شود.
در ظاهر، این درخواست ممکن است صرفاً جهت راحت پیش رفتن امور به نظر برسد، اما در واقع هدف اصلی آن دور زدن سیستم نظارت لینکدین و جلوگیری از ثبت شدن تاریخچه مکالمات بر روی سرورهای این پلتفرم است.
چراکه چنین سوابقی ممکن است بعداً بهعنوان مدرک علیه کلاهبردار استفاده شود.
انتقال مکالمه به واتساپ به آنها این امکان را میدهد که بدون هیچگونه نظارت یا ثبت رسمی، پیامهای مجرمانه ردوبدل کنند و درصورت لزوم بهآسانی همه آنها را پاک نمایند.
6. کلاهبرداریهای عاشقانه در لینکدین
کلاهبرداریهای عاشقانه قدیمی، حتی در لینکدین نیز همچنان فعال هستند.
باوجوداینکه بعید به نظر میرسد یک فرد حرفهای که درحال جستجوی شغل است، بهسادگی فریب ابراز علاقه عاشقانه ازسوی یک غریبهی کامل را بخورد، اما گاهی این اتفاق رخ میدهد. و افراد زیادی قربانی چنین فریبهایی میشوند.
در این نوع کلاهبرداری، بهجای اینکه تمرکز کلاهبردار بر پیشنهاد شغلی باشد، او وارد فضای صمیمانه و عاشقانه میشود و تلاش میکند تا نوعی رابطهی احساسی شکل دهد؛ رابطهای که در نهایت به درخواست پول ختم میشود.
این افراد معمولاً با بررسی پستها و فعالیتهای کاربران، اهداف آسیبپذیر را شناسایی میکنند.
برای مثال اگر کسی محتوایی منتشر کند که بهوضوح نشان میدهد درحالحاضر بهشدت در جستجوی کار است و بهدلیل فشارهای مالی و روانی دچار مشکل شده، یک کلاهبردار ممکن است آن شخص را بهعنوان هدفی سادهتر برای فریب دادن تشخیص دهد.
7. کلاهبرداریهای ایمیلی در لینکدین
کلاهبرداریهایی که ازطریق ایمیل انجام میشوند، ارتباط مستقیمی با کلاهبرداریهای فیشینگ در لینکدین دارند.
در این نوع کلاهبرداری، فردی که وانمود میکند استخدامکننده است، ممکن است با ارسال ایمیلهایی حاوی لینکهایی برای کلیک کردن یا فایلهای PDF آلوده به بدافزار، تلاش کند کاربر را فریب دهد.
گاهی نیز هدف او فاشکردن اطلاعات شخصی و حساس شماست.
برای معتبر جلوه دادن خود، این افراد ممکن است حتی از آدرس ایمیل شرکتهای شناختهشدهی حوزه استخدام تقلید کنند یا آن را جعل نمایند تا اعتماد شما را جلب کنند.
این نوع از فریبکاری بهویژه زمانی مؤثرتر است که کاربر واقعاً در جستجوی کار باشد و ایمیل را بهعنوان یک فرصت واقعی ببیند.
8. کلاهبرداریهای پشتیبانی فنی
نوع دیگری از کلاهبرداری در لینکدین، چیزی است که میتوان آن را «کلاهبرداری پشتیبانی فنی» نامید.
در این نوع حمله، فردی با شما تماس میگیرد که ادعا میکند نماینده پشتیبانی مشتری لینکدین است.
او ممکن است به شما بگوید که مشکلی جدی و ناگهانی برای حساب کاربریتان پیش آمده و برای حل آن باید اقدامات فوری انجام دهید.
سپس این «نماینده جعلی» پیشنهاد میدهد که ازطریق دسترسی از راه دور به رایانهتان، مشکل را بررسی و برطرف کند. اگر این اجازه را بدهید، کلاهبردار بهراحتی میتواند نرمافزارهای مخرب را روی سیستم شما نصب کرده و هرگونه اطلاعات شخصی، مالی یا محرمانهای که بتواند به آن دسترسی پیدا کند را سرقت کند.
این نوع حمله میتواند خسارات جدی و بلندمدتی به امنیت دیجیتال شما وارد کند.
9. کلاهبرداریهای ارز دیجیتال (کریپتو)
در میان بسیاری از انواع کلاهبرداری در لینکدین، نوعی وجود دارد که حول محور ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین میچرخد.
بسیاری از کاربران لینکدین رویای ثروتمند شدن دارند و بعضی افراد با وعدههای فریبندهای مانند کسب درآمد ۱۰ هزار دلاری در هفته، سعی میکنند این رؤیا را به طعمهای برای فریب تبدیل کنند.
کلاهبردار با ادعای اینکه خودش به چنین درآمدهایی رسیده و شما هم میتوانید اگر تنها «از دستورالعملهای او پیروی کنید»، شروع به ارتباط گیری با شما میکند.
پساز آن، معمولاً مکالمه را به واتساپ منتقل میکند و در آنجا با فشارهای روانی، سعی میکند شما را وادار کند که سرمایه یا پسانداز خود را در یک طرح جعلی سرمایهگذاری در ارز دیجیتال وارد کنید.
این طرحها اغلب بیپایه و اساس هستند و تنها هدف آنها سرقت پول افراد سادهدل و مشتاق موفقیت سریع است.
10. کلاهبرداریهای بدافزاری
بخش قابلتوجهی از کلاهبرداریهایی که در لینکدین رخ میدهند، در نهایت به نصب بدافزار ختم میشوند.
کلاهبرداران با فریب شما برای کلیک روی لینکهایی که ظاهراً بیخطر یا مرتبط با شغل هستند، نرمافزارهای مخرب را روی رایانه شما نصب میکنند.
این بدافزارها میتوانند از یک سیستم به سیستم دیگر منتقل شوند و حتی به سایر دستگاههای متصل به شبکه شما نفوذ کنند.
پساز آن، بدافزار ممکن است بهصورت پنهانی به مخاطبان شما در لینکدین یا ایمیل دسترسی پیدا کند و آنها را نیز هدف قرار دهد.
اطلاعات شخصی، حسابهای کاربری، رمزهای عبور، و دیگر دادههای حساس شما ممکن است بدون اینکه حتی متوجه شوید، در اختیار مهاجمان قرار گیرد و بهاینترتیب، ممکن است امنیت دیجیتال، روابط کاری و حتی زندگی شخصیتان به خطر بیفتد.
آیا استفاده از لینکدین امن است؟
ممکن است پساز خواندن تمامی این موارد، این تصور برایتان ایجاد شود که لینکدین به محلی برای فعالیت مجرمان سایبری تبدیل شده است.
اما در واقعیت، لینکدین در مقایسه با بسیاری از شبکههای اجتماعی دیگر، محیط بسیار امنتری برای شبکهسازی حرفهای فراهم میکند.
لینکدین امکانات قدرتمندی در زمینه حریم خصوصی دارد که به کاربران این امکان را میدهد تا دقیقاً مشخص کنند چه کسانی و تا چه حدی به اطلاعات پروفایل آنها دسترسی داشته باشند.
همچنین ابزارهایی برای گزارش کردن فعالیتهای مشکوک وجود دارد؛ مانند ارسال هرزنامه، آزارواذیت، کلاهبرداری و سایر رفتارهای غیرحرفهای.
لینکدین گزارشهای دریافتی را با سرعت بررسی کرده و اقدامات لازم را انجام میدهد.
ازآنجاکه لینکدین پلتفرمی حرفهای و متمرکز بر کسبوکار است، بیشتر پروفایلها اطلاعات تجاری کاربران را نمایش میدهند تا اطلاعات شخصی.
علاوهبر این، جامعه کاربران لینکدین معمولاً بسیار هوشیار هستند و اگر با فردی مشکوک روبهرو شوند، تجربه خود را در قالب پست منتشر میکنند و دیگران را نسبت به تهدیدهای مشابه آگاه میسازند.
این ویژگی باعث میشود لینکدین محیطی حمایتیتر برای مقابله با کلاهبرداری ایجاد کند.
چگونه یک کلاهبرداری در لینکدین را تشخیص دهیم؟
پس چطور میتوانیم متوجه شویم که یک پیام یا پروفایل در لینکدین نشانهای از کلاهبرداری دارد؟
در ادامه به چند نشانه هشداردهنده که باید آنها را جدی بگیرید، میپردازیم:
1. پروفایلهای ناقص
هر استخدامکننده حرفهای یا فردی که واقعاً در حوزه تجارت فعال است، بدون شک دارای یک پروفایل کامل در لینکدین خواهد بود.
چنین پروفایلی شامل عکس پروفایل مناسب، عنوان حرفهای مشخص، سوابق کاری کامل و تعامل معنادار با سایر کاربران در بخش نظرات است.
اگر فردی با پیشنهاد کاری به سراغتان میآید، اما پروفایلش فاقد این موارد اولیه است، باید آن را یک هشدار جدی تلقی کنید.
2. تقریباً بدون سابقه ارسال یا تعامل
ماهیت اصلی لینکدین، ایجاد ارتباطات کاری و تعامل حرفهای است. این موضوع شامل مشارکت در بحثها، نظر دادن زیر پستها و شروع گفتگوهای سازنده میشود.
اگر پروفایلی هیچگونه نظری ندارد، یا نظرات او بسیار سطحی و تکراری است (نظیر “آفرین”، “عالیه” یا “موفق باشی” بدون هیچ توضیح یا جزئیاتی) این میتواند نشانهای قوی از جعلی بودن پروفایل و عدم اصالت آن باشد.
3. درخواست برای کلیک روی لینکها
یکی از خطرناکترین نشانهها، دریافت پیامهایی همراه با لینک است. اگر کاربری در پیام مستقیم لینکی برای شما ارسال کرد، هرگز بدون اطمینان از اعتبار شخص روی آن کلیک نکنید.
حتی اگر ارتباط متقابلی با او دارید، باید با دقت عمل کنید. اگر هیچ آشنایی مشترکی ندارید یا نمیتوانید نیت او را تأیید کنید، بهتر است آن لینک را نادیده بگیرید.
4. پیشنهاد شغلی بدون مصاحبه
آیا واقعاً کارفرمایی وجود دارد که بدون هیچگونه مصاحبهای به شما پیشنهاد کار دهد؟ پاسخ منفی است. کلاهبرداران در لینکدین اما این کار را انجام میدهند.
کارفرمایان واقعی و معتبر معمولاً مصاحبهای رسمی (اغلب ویدئویی) برگزار میکنند.
اگر کسی بدون هیچ گفتوگویی به شما پیشنهاد شغلی داد، احتمال کلاهبردار بودن او بسیار زیاد است و باید فوراً ارتباط را قطع کنید.
5. افراد غریبهای که ناگهان ابراز علاقه میکنند
لینکدین، پلتفرمی برای روابط عاشقانه نیست، اما بعضی از کلاهبرداران چنین برداشتی دارند. گاهی مکالمه با یک پیام شغلی آغاز میشود، اما بهمرور جهت آن تغییر میکند و وارد فضای احساسی و عاشقانه میشود.
در این حالت، هدف اصلی در نهایت گرفتن پول از فرد قربانی است، بهویژه اگر فرد از نظر روحی یا مالی در شرایط دشواری باشد.
6. درخواست مستقیم پول
بیشتر کلاهبرداران، در نهایت هدفی جز دریافت پول ندارند. آنها تا زمانی که پولی به دست نیاورند، دست از تلاش برنمیدارند.
قانون طلایی شما باید این باشد: اگر فردی در لینکدین از شما پول خواست، فوراً ارتباط را قطع کنید و دیگر هیچگاه با او صحبت نکنید.
اگر قربانی کلاهبرداری در لینکدین شدید، چه باید بکنید؟
هیچکس از اشتباه در امان نیست، حتی محتاطترین کاربران لینکدین هم ممکن است فریب بخورند.
درصورت قربانی شدن، بسیار مهم است که سریع، هوشمندانه و قاطعانه اقدام کنید تا از ضرر بیشتر جلوگیری شود.
1. موضوع را به بانک اطلاع دهید
اگر کلاهبرداری شامل انتقال پول بوده، باید بلافاصله با بانک یا مؤسسه صادرکننده کارت اعتباری خود تماس بگیرید و تراکنش مشکوک را گزارش کنید.
اگر بهموقع اقدام کنید، ممکن است بتوانید مانع از کامل شدن پرداخت شوید.
درصورتیکه پرداخت قبلاً انجام شده باشد، بسته به قوانین کشور و نوع تراکنش، امکان بازگشت وجه ممکن است متفاوت باشد.
با بانک گفتوگو کنید و همچنین کارتها و حسابهای خود را موقتاً مسدود نمایید.
2. با پلیس تماس بگیرید
گام بعدی، گزارش ماجرا به پلیس یا نهادهای قانونی است. هرچند پیگیری چنین جرایمی که بهصورت آنلاین اتفاق میافتند، بسیار دشوار است، بهویژه اگر کلاهبردار در کشور دیگری باشد.
بااینحال، دریافت یک گزارش رسمی از پلیس میتواند هنگام مکاتبه با بانک و درخواست بازپرداخت وجه مفید باشد.
همچنین، تمامی شواهد مانند اسکرینشات، مکالمات، ایمیلها و فایلها را ذخیره کنید.
3. رمز عبور حسابهای آسیبپذیر را تغییر دهید
برای محافظت بیشتر، رمز عبور تمام حسابهایی که ممکن است در معرض خطر باشند (ازجمله حساب لینکدین و حسابهای بانکی) را فوراً تغییر دهید.
اگر آن سایتها قابلیت فعالسازی تأیید دو مرحلهای یا ارسال پیامک امنیتی را دارند، حتماً آنها را فعال کنید تا دسترسی غیرمجاز دشوارتر شود.
4. نحوه گزارش کلاهبردار به لینکدین
یکی از مهمترین اقدامات، گزارش کلاهبردار به پشتیبانی لینکدین است. این کار کمک میکند تا فرد قبلاز آنکه بتواند به دیگران آسیب بزند، از پلتفرم حذف شود.
برای گزارش، به پروفایل کلاهبردار بروید، روی منوی سهنقطه کلیک کنید و گزینه «گزارش این پروفایل» را انتخاب نمایید.
بهعلاوه، میتوانید یک پست در لینکدین منتشر کنید و در آن نام، اسکرینشاتها و لینک پروفایل فرد کلاهبردار را قرار دهید.
اغلب کاربران لینکدین این پستها را بازنشر میکنند تا دیگران نیز آگاه شوند و از خطر در امان بمانند.
چگونه از کلاهبرداری در لینکدین پیشگیری کنیم؟
بهترین راه برای مقابله با کلاهبرداری، پیشگیری از آن است.
اگر نشانههای هشداردهنده را زود تشخیص دهید، احتمال قربانی شدن شما بسیار کاهش مییابد:
- از تعامل با پروفایلهای ناقص یا بدون عکس اجتناب کنید.
- هیچوقت بدون مصاحبه رسمی، شغل پیشنهادی را نپذیرید.
- روی هیچ لینکی که در پیامهای مستقیم برایتان ارسال میشود، کلیک نکنید.
- نسبت به پیامهای افرادی که ارتباط متقابل با آنها ندارید، مشکوک باشید.
- پیشنهادهای شغلیای که «خیلی خوب به نظر میرسند» را با دیده شک نگاه کنید.
- هیچگاه مکالمه را به واتساپ یا پیامرسانهای دیگر منتقل نکنید.
- اطلاعات شخصی مانند شماره شناسنامه، آدرس یا اطلاعات حساب بانکی را در اختیار افراد نگذارید، مگر آنکه کاملاً مطمئن باشید که کارفرما معتبر است.
جمعبندی
لینکدین یک فرصت بینظیر برای گسترش ارتباطات کاری و یافتن فرصتهای شغلی معتبر است، اما در کنار این فرصتها، تهدیدهایی هم وجود دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
شناخت دقیق کلاهبرداریهای رایج در لینکدین و نشانههای هشداردهنده آنها میتواند از شما در برابر آسیبهای مالی، روانی و امنیتی محافظت کند.
همانطور که مجرمان اینترنتی ابزارهایشان را هوشمندانهتر میکنند، شما نیز باید آگاهتر و آمادهتر باشید.
با رعایت نکاتی که در این مقاله گفتیم، نه تنها از خود محافظت میکنید، بلکه میتوانید به دیگران نیز در جلوگیری از قربانی شدن کمک کنید.
حواستان باشد، در دنیای امروز، «اطلاعات» همان دارایی شماست و محافظت از آن، وظیفهای حیاتی است.
دوست عزیز
به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال میشویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزهی امنیت و هک علاقمندید میتوانید وبلاگ ما را دنبال کنید.