ویروس رایانهای برنامههای کوچک کثیفی هستند که برای خراب کردن رایانه شما طراحی شدهاند. برخی فایلهای ذخیره شده در رایانه شما را تخریب میکنند و برخی دیگر باعث خرابی نرمافزارهای دیگر میشوند. برخی از آنها پلیدتر هستند و اطلاعات حساس را به سرقت میبرند و باز هم برخی دیگر هستند که میتوانند کنترل منبع تغذیه را به دست گیرند و آن را به آتش بکشند.
مطالعه نمایید: ۲۵ حقیقت جالب در مورد ویروسهای کامپیوتری که باید بدانید
به همین دلیل هرچقدر بیشتر در مورد ویروسها و طرز کار آنها بدانید آمادگی بیشتری نیز در مواجهه با آنها خواهید داشت. با این توضیح برویم و ۷ ویروس رایانهای مهم را بشناسیم.
مطالعه نمایید: خطرات نداشتن آنتی ویروس
۱. ویروس چند ریختی
کثیف واژه کوچکی برای تعریف این نوع ویروس است. زمانی که یک ویروس چند ریختی یک رایانه را آلوده میکند و قبل از اینکه خود را تکثیر کند از خود کپیهای کمی متغیر و متفاوت میسازد. و برنامههای آنتی ویروس در یافتن این نوع ویروس دچار دردسر میشوند دقیقاً به خاطر همین موضوع که میتواند مرتب از خود کپیهای متفاوت بسازد.
۲. ویروس مقیم
یک ویروس مقیم در نوع رفتار خود با ویروس غیر مقیم تفاوت دارد. یک ویروس غیر مقیم اول از همه نیاز به اجرا شدن دارد تا بتواند اثر مخرب خود را بر جای بگذارد. اما ویروس مقیم میتواند هر زمان که سیستم عامل بارگذاری شد خود را اجرا کند. این امر با ذخیره و پنهان شدن در حافظه سیستم آلوده ممکن میشود و به همین دلیل از بین بردن این نوع ویروس دشوار است.

۳. ویروس سکتور بوت
قبل از هرچیز بیایید ببینیم سکتور بوت چیست. سکتور بوت به یک قسمتی از دیسک سخت یا رسانه قابل حمل گفته میشود.
این قسمت اطلاعات مورد نیاز برای بوت شدن یک کامپیوتر را در بر دارد. یک ویروس سکتور بوت قسمتی از این قسمت را به نام رکورد بوت اصلی یا master boot record آلوده میکند و اطلاعات صحیح را با اطلاعات نادرست خودش معاوضه میکند. این ویروس قبل از آماده شدن سیستم عامل اجرا میشود و میتواند رایانه را بوت نشدنی کند.
۴. ویروس چند تکه ای
بر خلاف دیگر گونه ویروسها که در هر زمان یک قسمت از سیستم آلوده شده را مورد حمله قرار میدهند یک ویروس چند تکهای دو قسمت را مورد حمله قرار میدهد. این ویروس میتواند هم سکتور بوت و هم دادههای برنامهها و سیستم عامل را آلوده کند.
این امر موجب اجرای آلودگیها به شکل همزمان در قسمتهای مختلف سیستم میشود مانند اینکه چند بمب در چندین نقطه به شکل همزمان منفجر شوند. به خاطر همین خاصیت آلودگی دوگانه ویروس چند تکه ای، این نوع ویروس میتواند چندین و چند بار سیستم را آلوده کند مگر اینکه همه اجزای آن کاملاً نابود شوند.
۵. ویروس بازنویسی کننده
همانطور که از اسمش بر میآید ویروس بازنویسی کننده فایل مورد حمله را نابود میکند. این امر را با بازنویسی داده فایل در قسمت مربوطه حافظه انجام میدهد. این ویروس تنها با حذف فایل آلوده شده نابود میشود. در بیشتر موارد نابود کردن این ویروس به معنی از دست دادن دادهها و برنامهها و نصب مجدد آنها است.

۶. ویروس منحرف کننده مرورگر
این نوع همچنین با نام ویروس تغییر مسیر دهنده مرورگر نیز شناخته میشود و این نام به دلیل تغییر مسیری که در حین مرور سایتها- بدون اجازه کاربر- باعث میشود به آن داده شده است. این ویروس پس از اینکه مستقر شد تنظیمات مرورگر (شامل صفحه خانگی و جستجوگر پیشفرض) را تغییر میدهد و کاربر را به سایتهای مخرب هدایت میکند.
این ویروس از طریق پیوست رایانامه، بارگیریهای رایگان یا مرور یک سایت آلوده منتشر میشود. این ویروس میتواند یک جاسوس افزار روی سیستم قربانی نصب کرده و همچنین ممکن است اطلاعات خصوصی کاربر را مورد دستبرد قرار دهد. همچنین ممکن است ویروسهای دیگر مانند باج افزار -که دادههای کاربر را رمزنگاری میکند و اخاذی میکند- را نصب کند.
۷. ویروس ماکرو
اول از همه ببینیم ماکرو چیست. ماکرو مجموعهای از دستورات است که میتواند در برنامههایی نظیر word یا excel نصب شده و باعث انجام یکسری کارها شود. بیشترین مورد استفاده آن خودکار سازی کارهای تکراری و عمومی است.
یک ویروس ماکرو یک برنامه بدخواه است که با زبان ماکرو نوشته شده و ماکروهای نصب شده از قبل را تغییر یا جایگزین میکند. زمانی که سندی آلوده به این ویروس باز شود دستورات ماکرو اجرا میشود.
این دستورات میتواند منجر به آلودگی دیگر اسناد موجود در رایانه شده و باعث ایجاد به هم ریختگی در اسناد متنی شود یا اینکه به حسابهای ایمیل دسترسی پیدا کرده و به آدرسهای موجود در آن هرزنامه ارسال کند و نظایر آن. ویروس ماکرو میتواند همه سیستم عاملها شامل ویندوز، مک و لینوکس را آلوده کند.
شرحی که اینجا از این ویروسها دادیم تنها بخش کوچکی از کار آنها بود. جزییات بیشتر از طرز کار ویروسها شاید برای کاربر عادی قابل هضم نباشد.
اما پیام اصلی این است که برنامههای بدخواه نظیر آنچه گفته شد میتوانند دستگاه دیجیتال شما را به دشمنتان تبدیل کنند. و تنها راهی که میتوانید آنها را شکست دهید این است که آگاهی خود را افزایش دهید و یک برنامه امنیتی چند لایهای نظیر آنتی ویروس شید نصب کنید که میتواند در برابر این آسیب ها از شما حفاظت کند.
۴ نظر در “۷ ویروس رایانهای که باید بشناسید”