هرزنامه به رایانامههایی گفته میشود که به شکل رندم به تعداد زیادی گیرنده ارسال میشوند. اینگونه نامهها از طرف گروههای مختلفی ارسال میشوند اما عمده آنها توسط مبلغان تنبل و مجرمانی که میخواهند شما را فریب داده و مورد دستبرد قرار دهند ارسال میشوند. دانستن نشانههای هرزنامهها کمک میکند تا قربانی اهداف شوم آنها نشویم.
مطالعه نمایید: چطور یک حساب گوگل یا جیمیل را حذف کنیم
مطالعه نمایید:هفت موضوع ایمیل رایج برای فیشینگ

تشخیص هرزنامه و نامههای کلاهبرداری
۱. قبل از باز کردن رایانامه اطمینان حاصل کنید که فرستنده آن را میشناسید.
از آنجایی که میتوانید نام و آدرس فرستنده را در لیست صندوق ورودی ببینید پس میتوانید فقط با خواندن آن متوجه شوید که رایانامه هرزنامه است یا خیر.
مطالعه نمایید: با ده شیوهی معمول هک آشنا شوید
با این حال برخی ارسال کنندگان هرزنامه خود را به جای یک شرکت مطرح قالب میکنند و این باعث میشود که نتوان به آدرس فرستنده رایانامه اکتفا کرد.
- اگر نامه از طرف سایتی که نمیشناسید فرستاده شده است احتمال اینکه هرزنامه باشد وجود دارد.
- در موارد معدودی ارسال کنندگان هرزنامه حساب کاربری کاربران دیگر را تحت کنترل خود در میآورند و این به آن معناست که ممکن است رایانامه از طرف دوستانتان که هک شدهاند دریافت کنید. به همین خاطر چک کردن آدرس فرستنده اولین قدم است نه تنها قدم.
- اگر آدرس فرستنده شامل اعدادی بیمعنی است یا اینکه از دامنه ناشناسی ارسال شده است میتوانید مطمئن باشید که هرزنامه است.

۲. در موضوع رایانامه به دنبال موضوعات عمومی هرزنامه باشید.
احتمالاً میدانید: فروش، فرصتهای سرمایهگذاری، جوایز، درخواست پول، اطلاعاتی که درخواست نکرده بودید. اینها نمونههایی از موضوعات هرزنامهها است.
- اگر به دنبال اطلاعات بیشتری هستید این سایت لیستی از ۱۲ مورد از موضوعات عمومی هرزنامهها را دارد.
۳. از درخواستهای اطلاعات شخصی یا دعوت به انجام کاری اجتناب کنید.
اسم این کار فیشینگ است یعنی کسی خود را به جای سایتی مشهور مثل پی پال قالب میکند و میخواهد که اطلاعات شخصی خود را به روز کرده یا اطلاعات احراز هویت خود را افشا کنید. به شکل کلی اگر رایانامهای درخواست فوری اطلاعات شخصی کرد بدانید که فیشینگ است و باید بیخیالش شوید.
- یکی از عمومیترین موضوعاتی که استفاده میکنند «اشکال در حساب کاربری شما» است. تقریباً این نوع موضوع همیشه فیشینگ است. اگر مشکلی در حساب کاربری شما وجود داشته باشد هنگام ورود به آن به شما اطلاع داده میشود.

۴. ماوس را روی پیوندهای موجود در رایانامه قرار داده و آدرسها را بررسی کنید.
برای مثال ماوس خود را روی پیوند مقابل قرار دهید: www.google.com. کلیکش نکنید، فقط در پنجره مرورگر چک کنید که آدرس گوگل را نشان میدهد. ارسال کنندگان هرزنامه از این ترفند برای هدایت شما به سایتهای خطرناک استفاده میکنند. یعنی آدرسی غیر از چیزی که نشان داده شده را قرار میدهند.
- موردی که باید دقت کنید این است که آدرس اعداد دارد یا خیر. اکثر شرکتهای مشهور به جای اعداد از حروف در نام دامنه سایت خود استفاده میکنند.
۵. به دنبال اشتباه تایپی عجیب در متن نامه باشید.
هرزنامه میتواند از کشورهای مختلف ارسال شود و میتواند به شکلی نوشته شود تا شما را جذب خود کند. یکی از راههایی که هرزنامهها از سد فیلتر هرزنامه میگذرند نوشتن کلمات خاص کلیدی به شکل اشتباه است.
- برای مثال ممکن است کلمات نامناسبی با دیکته متفاوتی نوشته شوند مثلا بجای (س) و یا (ص) نوشته شود تا از سد فیلتر رد شود.
- ممکن است چنین چیزی را در آدرسها هم مشاهده کنید. برای مثال www.ebay.random.words.and.numbers.10002122.com
- هرزنامه معمولاً عکسهای بزرگ و مبسوطی در خود دارد که بیشتر فضای نامه را به خود اختصاص دادهاند. متن نوشتار معمولاً با قلم بزرگ نوشته میشود تا توجه شما را جلب خود کند.
۶. هرگز پیوستها را باز نکنید مگر اینکه بدانید چه چیزی هستند.
اگر به فرستنده اطمینان ندارید یا به یک پیوند، یا اصلاً فکر میکنید هرزنامه است از باز کردن پیوستها خودداری کنید. سریعترین روش تکثیر ویروسها همین است. اگر واقعاً میخواهید که پیوست را باز کنید روی آنها کلیک راست کرده و گزینه اسکن را برای یافتن ویروسهای احتمالی انتخاب کنید.
- جیمیل به شکل اتومات این کار را انجام میدهد اما بینقص نیست.
۷. پیوندها را به جای کلیک کردن روی آنها دستی تایپ کنید.
عمومیترین راه به خطر افتادن اطلاعات شما این است که روی یک پیوند در هرزنامه کلیک کنید. اما اگر دودل هستید که یک رایانامه هرزنامه است یا خیر راههایی در اختیار دارید تا کارهای گفته شده در نامه را امن انجام دهید. برای مثال اگر رایانامهای غیر منتظره حاوی یک شماره خرید از آمازون دریافت کردهاید میتوانید به خود سایت آمازون رفته و شماره خرید ذکر شده در نامه را مستقیماً وارد سایت کنید- روی پیوند «باز کردن سفارش» در رایانامه کلیک نکنید.
۲. کار کردن با هرزنامه
۱. هیچ وقت اطلاعات شخصی خود شامل نام کاربری و رمز عبور را افشا نکنید.
اگر آمازن از شما میخواهد که وارد سایتش شوید تا چیزی را چک کنید خودتان به سایت رفته و کار خواسته شده را انجام دهید. به محتوای رایانامه کاری نداشته باشید و روی چیزی کلیک نکنید چون ممکن است فیشینگ باشد. فیشینگ نامهای قلابی است که وانمود میکند از طرف شرکتی معتبر فرستاده شده است (مثلاً از طرف بانک). اگر اطلاعات شخصی از شما خواسته شده همیشه امتناع کنید.
۲. اگر فکر میکنید طعمه یک هرزنامه شدید سریعاً با یک آنتی ویروس کامپیوتر خود را اسکن کنید.
آنتی ویروس شید امکانات خوبی در این زمینه ارائه میکند و نسخه ۳۰ روزه رایگان نیز دارد.
- پس از یکی دو هفته کامپیوتر خود را دوباره اسکن کنید تا مطمئن شوید مشکلی ندارید.

۳. اگر فکر میکنید رمز عبور شما لو رفته است سریعاً آن را در هر سایتی که استفاده کردهاید عوض کنید.
اگر برای مثال رمز عبور فیس بوک شما لو رفته است و از همان رمز برای توییتر استفاده میکنید رمز هر دو را عوض کنید. بهتر از علاج واقعه را قبل از وقوع آن انجام دهید.
- اگر نگران اطلاعات بانکی خود هستید سریعاً به بانک خود جریان را اطلاع دهید. یا اینکه به مدت ۲-۳ هفته حساب بانکی خود را مدام تحت نظر داشته باشید تا اگر مبالغ عجیب جا به جا شد اقدام مناسب را انجام دهید.
۴. اگر رایانامه مرتبط به محل کار یا کارتان است آن را به بخش IT ارجاع دهید.
اگر هرزنامه یا فیشینگ دریافته کردهاید بگذارید تا دپارتمان IT امور کار را بدست گیرد. آنها میتوانند اقدامها لازم را در زمینه پیشگیری یا خنثی کردن حمله انجام دهند.
بعد از اطلاع دادن، رایانامه خطرناک را حذف کنید. همچنین هرگونه پیوست بارگیری شده را نیز حذف کنید.
۳. پیشگیری از هرزنامه

۱. آدرس رایانامه خود را در حد امکان به کسی ندهید.
آدرس رایانامه خود را به هرکسی ندهید مگر اینکه به او اطمینان داشته باشید. اگرچه این روزها دریافت هرزنامه ناگزیر است اما میتوانید با رعایت کردن این مورد آن را به حداقل برسانید.
۲. نام کاربری متفاوت از رایانامه برگزینید.
برای مثال، فرض کنیم که نام کاربری سایت Tumblr شما Sheed15 است. اگر آدرس رایانامه شما هم همان باشد – یعنی sheed15@gmail.com- در این صورت میتوان گفت که همه دنیا آدرس رایانامه شما را فهمیدهاند. بیشتر ارسال کنندگان هرزنامه هزاران آدرس رایانامه را تست میکنند تا یکی از آنها درست در بیاید، مانند تیری در تاریکی. به همین دلیل داشتن نام کاربری و آدرس رایانامه متفاوت میتواند کار را برای فرستندگان هرزنامه دشوار کند.
۳. زمانی که در سایتی ثبت نام میکنید تیک گزینه «میخواهم عضو خبرنامه شوم» را بردارید.
مگر اینکه عاشق سایت باشید بهتر است تیک این گزینه را بردارید. وگرنه رایانامههایی مرتب از طرف سایت دریافت خواهید کرد.

۴. حسابهای رایانامه مختلف ایجاد کنید یا اینکه آدرس رایانامه خود را مرتب تغییر دهید.
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از هرزنامه این است که آنها را به یک حساب رایانامه خاص بفرستید. برای مثال میتوانید یک رایانامه برای خریدهای اینترنتی خود و یک رایانامه دیگر برای کارهای شخصی خود بسازید. از اولی هنگام استفاده از سایتهای بانکی یا فروشنده استفاده میکنید و دیگری را برای انجام کارهای شخصی. با انجام این کار میتوانید به دلخواه یکی را به هر کسی بدهید چون رایانامه اصلی شما نیست و نگران شلوغ شدن آن نیستید.
۳ نظر در “هرزنامه را چطور تشخیص دهیم”