ما روزانه از چند دستگاه و حساب کاربری استفاده میکنیم؛ از رسانههای اجتماعی شخصی گرفته تا حسابهای ایمیل مرتبط با کار و برنامههای پیامرسان. چشمانداز دیجیتال همچنان درحال گسترش است و با این گسترش، امنیت و حریم خصوصی دادههای شما با چالشهای جدیدی روبهرو میشود. برای اینکه یک قدم جلوتر بمانید و زندگی آنلاین، رایانه، تبلت یا گوشی هوشمند خود را ایمن نگهدارید، میتوانید به 16 نشانه هک دقت کنید.
در ضمن اگر علاقمند به آشنایی با تهدیدات کامپیوتری هستید، میتوانید مقالهی ما را با عنوان آشنایی با خطرناکترین ویروسهای کامپیوتری مطالعه بفرمایید.
فهرست مطالب
نشانههای هک شدن حساب رسانههای اجتماعی شما
مهم نیست از چه پلتفرمی در فضای مجازی استفاده میکنید: فیسبوک، اینستاگرام، تیک تاک یا اسنپ چت، در هرکدام از اینها امکان هک شدن شما وجود دارد. رسانههای اجتماعی به مجرمان سایبری فرصتی برای سرقت دادهها یا اطلاعات مالی، ارسال هرزنامه و انتشار بدافزار، جاسوسی از شما و حتی ایجاد کمپینهای فیشینگ بسیار شخصیسازیشده را میدهند.
5 علامت اصلی هک برای اکانتهای اینستاگرام، فیسبوک، تیک تاک و سایر پلتفرمهاعبارتند از:
1. قفل شدن:
اگر سعی کردید وارد یکی از حسابهای شبکه های اجتماعی خود شوید و متوجه شدید که رمز عبور شما دیگر کار نمیکند یا حساب شما مسدود است، نشانه واضحی از هک شدن حساب کاربری شما است.
اولین کاری که مجرمان سایبری هنگام هک یک حساب کاربری انجام میدهند، تغییر رمز عبور و گزینههای بازیابی شما از جمله احراز هویت دو مرحلهای است. این کار اکانت شما را قفل میکند و به آنها کنترل کامل میدهد.
2. اعلانهای ورود ناخواسته:
اعلانهای ناخواستهای دریافت میکنید که از شما میخواهند دسترسی را تأیید کنید. یا ایمیلهایی که به شما هشدار میدهند فردی در تلاش است تا به حسابهای شما وارد شود. اینها همه نشانههای هک هستند. فوراً اقدام کنید و رمزهای عبور سایر سرویسها را تغییر دهید.
همچنین سعی کنید حساب را از طریق کانالهای رسمی بازیابی کنید و به تیمهای پشتیبانی گزارش دهید.
3. فعالیت عجیب و مشکوک:
آیا تابهحال وارد شبکههای اجتماعی خود شدهاید و پیامها یا اعلانهای عجیبغریبی پیدا کردهاید؟ اگر چنین است، نباید آنها را نادیده بگیرید. هکرها کنترل حسابها را به دست میگیرند تا به دوستان و خانواده شما نفوذ کنند. آنها معمولاً کمپینهای بدافزار اسپم را راهاندازی میکنند.
اگر پیامهایی را میبینید که ارسال نکردهاید، دوستان و مخاطبین جدیدی که نمیشناسید یا هر فعالیتی که ازسوی شما صورت نگرفته است، باید این علائم را جدی بگیرید و اقدامات لازم بعدی را انجام دهید.
نشانههایی از هک شدن حساب پیامرسان شما
Slack، WhatsApp، Telegram، Zoom و Microsoft Teams: دنیای کار ترکیبی باعث شده است که اکثر ما حداقل بهصورت پارهوقت و آنلاین کار و زندگی کنیم. در این شرایط بهتر است که علائم هک را برای ایمن نگهداشتن حساب پیامرسان خود بشناسید.
4. نویز در پسزمینه:
اگر درحال برقراری تماس یا در یک جلسه آنلاین حضور دارید و صدای ثابت یا صداهای عجیب دیگری را در پسزمینه میشنوید، میتواند نشاندهنده این باشد که شخص دیگری در خط است. بااینحال، تمام جاسوسافزارها بهخوبی کار نمیکنند و برخی میتوانند تداخل ایجاد کنند و باگ را آشکار کنند.
5. 2FA درخواست از “دوستان”:
اغلب، مجرمان سایبری از طریق کل شبکه پخش میشوند. آنها ابتدا یک حساب پیامرسان را هک میکنند و بعداً به هک تمام مخاطبین آن حساب میپردازند. برای انجام این کار، آنها از یک ترفند ساده اما مؤثر بهنام مهندسی اجتماعی استفاده میکنند.
آنها با استفاده از حساب کاربری دوست شما یا یکی از اعضای نزدیک خانواده شما که آنها را هک کردهاند هویتشان را جعل میکنند و سپس با دیگران تماس خواهند گرفت. در این حالت ممکن است از شما بخواهند که یک اعلان را بپذیرید، احراز هویت چند مرحلهای را وارد کنید، تماس بگیرید یا یک لینک دانلود کنید.
وقتی مخاطبی که از دوستان شما است این نوع پیامها را برای شما ارسال میکند، سعی کنید حضوری با او صحبت کنید یا حداقل برای تأیید ماجرا با آنها تماس بگیرید.
6. خروج تصادفی و ناپدید شدن دادهها:
اگر مجبور شدید تا مجدد به حساب خود وارد شوید، میتواند نشانه آن باشد که شخص دیگری در تلاش برای دسترسی به حساب شما، از سیستم خارج شده است. همچنین ممکن است یک روز کامل شبکه دچار مشکل و برنامه پیامرسان شما مکرراً از سیستم خارج شود.
اگر بعد از درست شدن شبکه وارد شدید و پیامها، فایلها یا مخاطبین گمشده را مشاهده کردید، این شرایط را باید یک نشانه جدی از هک شدن در نظر بگیرید و اکانت خود را ایمن کنید.
7. پیامها و تماسهای اسپم:
حساب شما مقدار زیادی پیام اسپم ارسال میکند. تماسهایی را میبینید که انجام ندادهاید. و مخاطبین عجیبغریب و ناشناخته با شما صحبت میکنند. در این حالت تقریباً واضح است که هک شدهاید.
نشانه هک شدن گوشی موبایل
بسیاری از کاربران بهاشتباه معتقدند که مجرمان سایبری تنها رایانهها را هک میکنند. اما این روزها، هک شدن هیچچیز نمیتواند دور از ذهن باشد. همانطور که تلفنهای هوشمند بهطور فزایندهای در فعالیتهای روزمره ما دخیل شدند، حملات سایبری به آنها نیز بهطور تصاعدی افزایش پیدا کرد.
8. اختلالات کارکردی زیاد پساز بهروزرسانی سیستم یا نرمافزار:
درحالیکه همیشه باید سیستمعامل و نرمافزار گوشی هوشمند خود را بهروز نگهدارید، مجرمان سایبری اغلب سعی میکنند درخواستهای رسمی بهروزرسانی را که حاوی فرایند نصب بدافزار و ویروسها در تلفنهای همراه شما هستند را، تقلید کنند.
اگر بهتازگی نرمافزار جدید یا بهروز شدهای را نصب کردهاید و پساز راهاندازی مجدد گوشی شما دچار مشکل شده است، به آنچه نصب کردهاید نگاهی دقیق بیندازید.
9. پرداختهای ناآشنا در صورتحسابهای بانکی شما:
آیا در مورد پرداختهایی که انجام ندادهاید اعلانهایی دریافت میکنید. یا حرکت مالی عجیبی را در حساب بانکی، کیف پول دیجیتال یا کارت اعتباری خود مشاهده کردهاید؟ فرض کنید یک مجرم گوشی شما را هک کرده و اطلاعات مالی شما را دزدیده است.
در این صورت، فوراً به بانک و سازمان خدمات مالی دیجیتال خود اطلاع دهید و سعی کنید هکر را از حسابهای خود خارج کنید. اطلاعات خدمات مالی و گذرواژهها را همیشه ایمن نگهدارید و هرگز آنها را در تلفن خود ذخیره نکنید و با افراد غریبه به اشتراک نگذارید.
10. داغ شدن بیش از حد باتری:
فرآیند بدافزار، جاسوسافزار یا هکری که از راه دور از تلفن شما استفاده میکند، قدرت پردازش گوشی شما را فراتر میبرد. زمانی که این اتفاق میافتد، باتری شما شروع به گرم شدن میکند که گویی زیر نور خورشید قرار دارد.
بنابراین همیشه حرارت باتری گوشی خود را چک کنید. آیا داغ است؟ آیا سریعتر از حد معمول تخلیه شده است؟ تمامی این مسائل میتواند نشان دهد که فعالیتهای مخربی درحال انجام است.
11. پاپآپهای مزاحم که متوقف نمیشوند:
مجرمان سایبری نرمافزارهای تبلیغاتی را کدگذاری میکنند تا هر نوع دستگاهی ازجمله گوشی هوشمند شما را آلوده و تخریب کنند. هدف اصلی این نوع بدافزار نشان دادن تعداد زیادی تبلیغات است.
در همین حال، مهاجم از مزایای اقتصادی توزیع آن تبلیغات بهره میبرد. نهتنها ابزارهای تبلیغاتی مزاحم آزاردهنده هستند، بلکه حذف آنها نیز دشوار است. بعلاوه، میتواند بر عملکرد گوشی شما تأثیر بگذارد و حتی به آن آسیب برساند یا باعث خرابی آن شود.
12. پیامها و تماسها به یک شماره ناشناس ارسال میشوند:
یک تکنیک حمله پیچیده و پرطرفدار در تلفنهای هوشمند، استفاده از کدهای بینالمللی شناسه تجهیزات موبایل (IMEI) است. از این کدها میتوان برای فوروارد تماسها یا پیامکها، دریافت کدهای تأیید و بازنشانی رمزهای عبور حسابها استفاده کرد.
اگر متوجه شدید که مدتی است هیچ تماس یا پیامکی دریافت نکردهاید، یا اگر اخیراً توسط فردی غریبه متقاعد شدهاید که کدی را روی تلفن خود شمارهگیری کنید، وضعیت تلفن خود را دوباره بررسی کنید.
13. تغییر مسیرهای ناخواسته مرورگر:
آیا در حین وبگردی با گوشی خود دائماً به سایتهایی هدایت میشوید که نمیخواهید از آنها بازدید کنید؟ ممکن است در ابتدا بهاشتباه این را بهعنوان یک خطا رد کنید. اما به این معنی است که گوشی شما به یک رباینده مرورگر آلوده شده است. در واقع نشانه هک شدن دستگاه شماست.
درحالیکه حملات بدافزار ربودن مرورگرها به رایانهها محدود میشد، اکنون میتوانند سیستمهای اندروید و iOS را نیز تخریب کنند. راههای مختلفی برای حل این مشکل وجود دارد، ازجمله استفاده از آنتیویروس است. همیشه افزونهها و برنامههای درحال اجرا روی گوشی خود را بررسی کنید.
خط مقدم محافظت از امنیت کامپیوتر شما، استفاده از آنتیویروسی است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد و مدام بهروزرسانی شود. ما در مجموعهی شیدافزار برای این نگرانی شما عزیزان، ضدویروس و امنیت اینترنتی شید را پیشنهاد میکنیم.
در نسخه امنیت اینترنتی شید شما میتوانید در برابر ویروسها ایمن باشید، در مقابل تهدیدهای اینترنتی محافظت شوید و نگران ایمنی خریدها، پرداختها و کارهای بانکیتان نباشید. همچنین کنترل برنامههای دستگاهتان را در دست بگیرید.
جهت آشنایی بیشتر با محصولات ما روی تصویر زیر کلیک کنید.
علائم نشاندهنده هک شدن کامپیوتر
رایانههای رومیزی و لپتاپها وسایلی هستند که بیشتر کاربران تمایل دارند اطلاعات شخصی و کاری خود را روی آنها حفظ و نگهداری کنند. آنها قویترین دستگاهها برای کار، ایجاد و اشتراکگذاری محتوا هستند و بیشترین ظرفیت ذخیرهسازی را دارند.
14. تمامی موارد فوق:
تمام علائم و روشهای ذکر شده برای تشخیص هک شدن یک گوشی هوشمند، برنامه پیامرسان یا حساب رسانههای اجتماعی برای رایانهها نیز اعمال میشود. درصورت هک ممکن است فنها بهطور تصادفی روشن شوند، باتری بهسرعت تمام شود، یا متوجه پیامهای مشکوک شوید.
15. پیامهای باجافزار:
هیچچیز مانند دریافت یک پیام باجافزار نشان نمیدهد که شما “هک شدهاید”. اگر فکر میکنید این اتفاق نمیتواند برای شما بیفتد، ممکن است بخواهید آخرین آمار باجافزار را بررسی کنید. CISA ادعا میکند که یک حمله باجافزار بهطور متوسط هر 14 ثانیه اتفاق میافتد. و اهداف فقط مشاغل کوچک، متوسط و بزرگ نیستند؛ افراد نیز در معرض خطر قرار دارند.
هرگز نباید باج را بپردازید، زیرا تضمین نمیکند که دادههای شما بازیابی میشوند و همچنین از افشای اطلاعات شما توسط هکرها یا فروش آنها جلوگیری نمیکند. بهترین محافظت، پیشگیری و استفاده از یک آنتیویروس مطمئن و معتبر است.
16. تبلیغاتی که وانمود میکنند آنتیویروس هستند:
همانطور که ذکر شد، برای کاربرانی که قبلاً توسط ابزارهای تبلیغاتی مزاحم مورد نفوذ قرار گرفتهاند، معمولاً تبلیغات آنلاین زیادی دریافت میکنند. برخی از تبلیغات حتی وانمود میکنند که آنتیویروسهای مفیدی هستند.
آنها یک اسکن سریع را شبیهسازی میکنند و به کاربران پیامهای هشدار میدهند که ادعا میکنند رایانه آنها آلوده شده است. اگر چنین تبلیغی را مشاهده میکنید، احتمالاً قبلاً هک شدهاید و بدافزار نصبشده روی رایانه، شما را به این سایت هدایت میکند.
هرگز پیامهای آنتیویروسی را که نصب نکردهاید، باور نکنید. راهحل این است که از یک برنامه ضدویروس قابل اعتماد برای اسکن کامپیوتر و همچنین برای بدافزارهای تبلیغاتی و پاکسازی پسوندهای مرورگر خود استفاده کنید.
جمعبندی
باوجود تعداد زیاد هکرها و دستگاهها و حسابهای مختلف برای پیگیری، ممکن است فکر کنید که ایمن نگهداشتن همه آنها عملاً غیرممکن است. خوشبختانه اینطور نیست. اگر نشانه های هک را بشناسید، میتوانید ایمن بمانید.
فقط به یاد داشته باشید که همیشه دستگاههای خود را بهروز نگهدارید و هرگز رمز عبور یا سایر اطلاعات حساس خود را به اشتراک نگذارید. و در نهایت حتماً از ضد ویروس خوب استفاده کنید و از پیامها، مخاطبین، وبسایتها و ایمیلهای مشکوک و ناشناس دوری کنید.
دوست عزیز
به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال میشویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزهی امنیت و هک علاقمندید میتوانید وبلاگ ما را دنبال کنید.