این احتمال وجود دارد که شما هر روز از دادههای بیومتریک برای باز کردن قفل دستگاههای خود استفاده کنید. این فناوری آخرین پیشرفت در زمینه امنیت و محافظت از دستگاهها در برابر نفوذ ناخواسته مجرمان سایبری است. بسیاری از ما اطلاعات کمی در مورد نحوه عملکرد بیومتریک و میزان امنیت دادههای بیومتریک خود داریم.
ما در این مقاله در مورد چیستی بیومتریک، نحوه عملکرد آن، انواع مختلف بیومتریک و سایر نگرانیهای امنیتی این ویژگی میپردازیم.
در ضمن اگر علاقمند به کسب آگاهی در مورد روشهای افزایش امنیت حریم شخصی خود در فضای آنلاین هستید، میتوانید مقالهی ما را با عنوان احراز هویت دو مرحلهای چیست و چرا از آن استفاده میشود؟، مطالعه بفرمایید.
فهرست مطالب
بیومتریک چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟
باوجوداین واقعیت که بسیاری از ما روزانه از بیومتریک استفادههای بسیاری میکنیم، ممکن است هنوز در مورد چیستی آن، اطلاعات خوبی نداشته باشیم.
در ابتدا بهتر است به پاسخ این سوال بپردازیم که ماهیت دادههای بیومتریک چیست؟ این نوع دادهها اطلاعات جمعآوری و ذخیرهشدهای هستند که شما را بهطور خاص شناسایی میکنند. در واقع، بیومتریک به اندازهگیریهای بیولوژیکی ویژگیهای فیزیکی منحصربهفرد برای شناسایی افراد اشاره دارد.
اثر انگشت نمونه خوبی از این نوع دادهها است. مورد دیگر اسکن شبکیه چشم یا Face ID است. اما باور کنید یا نه، همه ما دهها ویژگی منحصربهفرد دیگر داریم که میتوان از آنها برای شناسایی ما بهرهمند شد. نمونههای دیگر این دادهها: نحوه راه رفتن، شکل و اندازه گوشها، حالات چهره و چاپ صدای ما هستند.
این قبیل از دادهها اغلب برای ایمنسازی ساختمانها، دستگاههای تلفن همراه، دفاتر خاص و موارد دیگر استفاده میشوند. این قابلیت به متخصصان امنیتی اجازه میدهد تا دسترسی را کنترل، کاربران را شناسایی و استفاده از منابع را تأیید کنند.
ممکن است گوشی شما از اسکنر اثر انگشت یا دوربین برای Face ID هنگام ورود به برنامهها یا باز کردن قفل دستگاه خود استفاده کند. بیومتریک بسیار امنتر از استفاده از ترکیب نام کاربری و رمز عبور است.
تنها مشکل این است که دادههای بیومتریک بسیار ارزشمند هستند و اگر دادههای شما در فرایند نقض داده به سرقت رود، هکرها میتوانند از آن برای سرقت هویت و دسترسی به حسابهای بانکی شما استفاده کنند.
احراز هویت بیومتریک چیست و چقدر امن است؟
بسیاری از ما از شناسایی مبتنیبر اثر اگشت و تشخیص چهره برای باز کردن قفل گوشی، آیفون و سایر دستگاههای خود استفاده میکنیم.
ابتدا، هنگام خرید یک دستگاه جدید، احراز هویت بیومتریک را تنظیم میکنیم که دادههای مربوط به ویژگیهای خاص ما را ذخیره میکند.
سپس، هر زمان که سعی میکنیم قفل دستگاه را باز کنیم، دادههای بیومتریک ذخیره شده را بهکار میگیرد.
امروزه بهطور گسترده از بیومتریک در جهت ایمنسازی بیشتر دستگاهها و ساختارهای داخلی شرکتها استفاده میشود. برخی از رایجترین انواع امنیت بیومتریک که امروزه بهکار می رود، عبارتند از:
- تشخیص چهره
- اسکن اثر انگشت
- اسکن عنبیه یا شبکیه چشم
- تشخیص صدا
- تشخیص دست و رگ
- سنسورهای ضربان قلب
انواع دادههای بیومتریک و نحوه عملکرد آنها
بسته به نوع سختافزار، نرمافزار یا کاربرد بیومتریک، متخصصان امنیتی ممکن است از انواع مختلفی از دادههای بیومتریک استفاده کنند. سه نوع اصلی این دادهها: بیولوژیکی، فیزیکی و رفتاری است.
بهطور معمول، یک حسگر (معمولاً سختافزار) بیومتریک شما را میخواند، و پردازنده کامپیوتر دادهها را وارد، ارزیابی و ذخیره میکند. سپس، نرم افزار، بیومتریکهای شما را با دادههای ذخیرهشده مقایسه میکند تا متوجه مطابقت یا عدم مطابقت آنها شود.
برخی از شرکتهای پیشرفته دادههای بیومتریک را با یک توکن منحصربهفرد جفت میکنند که این اقدام باعث سختتر و پیچیدهتر شدن فرایند هک آنها میشود.
بیومتریک رفتاری
نوع رفتاری شامل ویژگیهایی در مورد شما است که رفتار شما را نشان میدهد. یک اسکن بیومتریک ممکن است روش خاصی را برای راه رفتن یا صحبت کردن شما نشان دهد.
بهجای تکیه بر ویژگیهای فیزیکی، بیومتریکهای رفتاری بسیار ایمنتر هستند. زیرا برای ارزیابی روشهای خاص رفتار افراد، کارایی دارند. برخی از نمونههای بیومترکی رفتاری شامل موارد زیر است:
1. Kinesthetics کیستتیک
کیستتیک به وضعیت بدن و توزیع وزن فرد اشاره دارد. همچنین شامل ویژگیهایی مانند راه رفتن، گام برداشتن و سرعت کاربر در هنگام راه رفتن نیز میشود.
2. الگوهای صوتی
نرمافزار تشخیص صدا، تغییرات صوتی مشخص را در صدای افراد تشخیص میدهد.
3. حرکات مبتنیبر دستگاه
در واقع، نوع مبتنیبر دستگاه، نحوه تایپ کردن افراد روی صفحه کلید یا استفاده از موس را ارزیابی میکند.
برخی از کاربردهای بیومتریک رفتاری عبارتند از:
- تجارت الکترونیک
- بانکداری
- کنترل دسترسی به دستگاهها، امکانات و سایر منابع
بیومتریکهای رفتاری فوقالعاده ایمن هستند، زیرا تکرار یا تقلید از آنها دشوار است.
دادههای بیومتریک فیزیولوژیکی
برخلاف نوع رفتاری، بیومتریک فیزیولوژیکی براساس اثر انگشت، ساختار صورت، الگوهای دست یا رگ و چشم افراد است.
دادههای نوع فیزیولوژیکی بهطور گسترده در صنعت فناوری مصرفکننده استفاده میشود. بسیاری از شرکتهای سازندهی تلفن همراه از دادههای بیومتریک فیزیولوژیکی کاربران برای باز کردن قفل دستگاهها، استفاده میکنند. بهطور مثال: آیفونهای قدیمیتر ، از اسکنر اثر انگشت و مدلهای جدیدتر آن از Face ID استفاده میکنند.
استفاده از نوع فیزیولوژیکی آسان و همیشه در دسترس است. همینطور هک کردن آن بسیار دشوار است. بهدلیل راحتی کاربر، بسیاری از شرکتهای تولیدکننده فناوری، آن را در دستگاههای خود گنجاندهاند.
آسیبهای امنیتی بیومتریک
این نوع دادهها امنیت بهتری نسبت به نام کاربری و رمز عبور ارائه میدهد، اما هیچچیز در این دنیا 100% ایمن نیست. درصورت سرقت، اطلاعات بیومتریک شما میتواند برای دسترسی به کل زندگی دیجیتالی شما مورد استفاده قرار گیرد.
برخی از نگرانیهای رایج در مورد ایمنی دادههای بیومتریکی عبارتند از:
1. هک کردن:
اگرچه سوءاستفاده از آنها به یک هکر پیشرفته نیاز دارد، اما بااینوجود این نوع از دادههای شما هدف جذابی برای هکرها است. هرچه بیشتر در تنظیمات امنیتی خود از بیومتریک استفاده کنید، بیشتر در معرض نقض دادهها قرار خواهید گرفت.
2. تکرار:
متأسفانه، برخی از این دادهها بهراحتی قابل تکرار هستند. بهعنوان مثال، اثر انگشت را میتوان از روی یک لیوان نوشیدنی معمولی برداشت. مجرمان سایبری بهسرعت یاد میگیرند که چگونه این دادهها را سرقت کرده و از آن در جهت منافع شخصی خود بهرهمند شوند.
3. ریسک:
مشخصات بیومتریک شما روی سنگ حک شده است. شما نمیتوانید به همان راحتی که رمزهای عبور خود را تغییر میدهید آنها را هم تغییر دهید.
4. رضایت:
کاربران ممکن است هنگام استفاده از دادههای بیومتریکی خود بیدقت باشند و خود را در معرض مجرمان سایبری قرار دهند.
5. حریم خصوصی:
بسیاری از دستگاهها، از جمله صفحهنمایش خانگی هوشمند و سایر وسایل الکترونیکی، دادههایی مانند صدای شما را جمعآوری میکنند. این باعث میشود که تعجب کنید که شرکتها بااینهمه داده چه میکنند.
6. شبیهسازی:
هکرها راههایی برای تکرار اثر انگشت و حتی فریب دادن اسکنرهای تشخیص چهره پیدا کردهاند.
7. خطای انسانی:
این یکی دیگر از عواملی است که این قابلیت را آسیبپذیر میکند. کاربران اشتباه میکنند. آنها عجله میکنند و فراموش میکنند که میبایست بهترین و جدیدترین شیوههای امنیت سایبری را دنبال کنند.
اگرچه بیومتریک روشی امن، راحت و با تکنولوژی بالا را برای دسترسی کاربران به دستگاهها و منابع خود ارائه میدهد، اما این قابلیت بدون خطر نیست.
یک برنامه ضدویروس معتبر را از یک منبع مطمئن و امن نصب کنید. هربار که یک برنامه جدید را دانلود میکنید، یک اسکن را برای بررسی موفقیتآمیز بودن دانلود و یافتن هرگونه کد مخرب، اجرا کنید.
خط مقدم محافظت از امنیت کامپیوتر شما، استفاده از آنتیویروسی است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد و مدام بهروزرسانی شود. ما در مجموعهی شیدافزار برای این نگرانی شما عزیزان، ضدویروس و امنیت اینترنتی شید را پیشنهاد میکنیم.
در نسخه امنیت اینترنتی شید شما میتوانید در برابر ویروسها ایمن باشید، در مقابل تهدیدهای اینترنتی محافظت شوید و نگران ایمنی خریدها، پرداختها و کارهای بانکیتان نباشید. همچنین کنترل برنامههای دستگاهتان را در دست بگیرید.
جهت آشنایی بیشتر با محصولات ما روی تصویر زیر کلیک کنید.
جمعبندی
درحالیکه انتخاب این ویژگیهای بیومتریک احتمالاً ایده خوبی است، هنگام برخورد با شرکتهایی که با آنها آشنایی ندارید، محتاط باشید. شما هرگز نمیدانید که آنها چگونه از دادههای شما استفاده میکنند یا با چه کسانی آنها را به اشتراک میگذارند.
برای محافظت بیشتر، همیشه احراز هویت دو مرحلهای را روشن کنید تا حتی اگر یکی از روشهای احراز هویت به خطر بیفتد، دادههای شما توسط لایه امنیتی دیگری محافظت میشوند.
دوست عزیز
به انتهای این مقاله رسیدیم. از اینکه تا به اینجای کار با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. خوشحال میشویم که نظر شما عزیزان را در قسمت کامنت مطالعه کنیم. اگر به مطالب بیشتر در حوزهی امنیت و هک علاقمندید میتوانید وبلاگ ما را دنبال کنید.